Święto pieczonego ziemniaka
W dniu 21. 09. 2017 r. tradycyjnie, jak co roku obchodzimy święto pieczonego ziemniaka. Ze względu na niesprzyjające warunki atmosferyczne było zimno i padał deszcz – aura typowo jesienna, nie mogliśmy imprezy zorganizować w plenerze, więc pozostaliśmy w ośrodku. Już podczas treningu w pracowniach tematem przewodnim był ziemniak.
Wykonywano ziemniaczane rzeźby, pieczątki z ziemniaka za pomocą, których uczestnicy malowali obrazy. Z dużym zainteresowaniem uczestnicy wysłuchali legendy skąd się wzięły ziemniaki, oraz ciekawostek związanych tematycznie z ziemniakiem. W trakcie pogadanki na temat ziemniaka: gatunków, uprawy, sposobów przechowywania, potraw na bazie ziemniaka uczestnicy wykazali się duża wiedzą. Nie mogło zabraknąć ziemniaczanych konkurencji:
- obieranie ziemniaka na czas, w której zwycięzcą został Zbigniew Hajnowski,
- obieranie najdłuższej skórki z ziemniaka tym razem zwyciężył Kazimierz Dziobik.
Na zakończenie imprezy z uczestnikami przeprowadzono quiz z wiedzy, jaką podczas naszego spotkania uczestnicy zdobyli. Zamierzony cel został osiągnięty, uczestnicy wykazali się sporą wiedzą. Natomiast pracownia kulinarna przygotowała pyszne pieczone ziemniaczki z elektrycznego grilla, niektóre ziemniaczki nawet troszkę za bardzo przypiekły i wyglądały jak z ogniska. Spotkanie upłynęło w miłej atmosferze.